Natuur - herfst

Yin Yoga

Yin Yoga is een yogastijl waarbij het gaat om verstilling. En loslaten. Loslaten van haast, moeten, vorm, verwachting. Je hoeft alleen maar te ‘zijn’. In onze westerse wereld waar juist ‘doen’ en ‘voldoen aan’ centraal staan, is dit loslaten van grote positieve impact op je lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid.

Bewustwording
Loslaten kan alleen als je je er bewust van bent dat je iets vasthoudt. Bewustwording ontstaat door met aandacht te observeren. Te voelen. Hier heb je tijdens een Yin Yoga les alle tijd voor. In tegenstelling tot dynamischer vormen van yoga, blijf je namelijk langer in een houding. Niet enkele ademhalingen lang, maar gemiddeld 3 – 5 minuten.

 

Ruimte in lijf en leven

 

Lijf
Je spieren, botten en organen zijn verpakt in een net van bindweefsel, fascia. Tijdens een Yin les, wordt dit bindweefsel optimaal bewerkt, met als effect dat je je na de les ‘ruimer in je pak’ voelt zitten. Je hebt meer ruimte in je lijf gecreëerd, zodat je soepeler, lekkerder kunt bewegen.

Leven
Door het mindfulness principe waarmee gewerkt wordt – met aandacht verblijven in het hier en nu – ben je volledig op jezelf aangewezen. Je wordt geconfronteerd met gedachten en gevoelens en leert daarmee omgaan i.p.v. dat je er helemaal in opgaat. Gaandeweg zul je ook in je gewone leven steeds beter kunnen ontspannen (doorademen) in moeilijke situaties.

Massagedruk (indien gewenst)
Tijdens de navoelmomenten tussen houdingen door, geeft druk op de juiste plekken, een extra stimulans tot loslaten (er worden géén geurtjes op de handen gebruikt).

 

Iedereen volgt de mogelijkheden van zijn/haar eigen lichaam.

 

DNA van Yin Yoga

  • verblijf in houdingen van gemiddeld 3 – 5 minuten (en langer kan ook)
  • elke houding stimuleert mindfulness & meditatie
  • richt zich op versterking en versoepeling van bindweefsel en gewrichten.
  • confrontatie met jezelf (lichamelijke toestand, gedachten, gevoelens)
  • diepe werking op energiekanalen en energiestroom
  • brengt ontspanning in de weerstand
  • maakt verbinding met je dagelijkse leven (werk, privé)

 

“Mind your inner points”

 

Mijn yoga spotsOver Yin en Yang