Yin Yang Yoga - Go with the flow

Yin en Yang

Hoor je de woorden Yin en Yang geregeld voorbij komen, maar heb je geen idee wat daar nu eigenlijk mee bedoeld wordt in relatie tot een gezonde levensstijl? Enige uitleg van deze Chinese begrippen, maakt op simpele wijze duidelijk dat het allemaal om balans gaat.

Go with the flow
Yin en Yang zijn tegengestelde principes, die in hun eentje echter totaal geen bestaansrecht hebben: het een bestaat niet zonder het ander! Yin en Yang vullen elkaar aan. Dit is goed te zien in het zwart-wit symbool dat bestaat uit een golfbeweging, een flow.

 

Yin is de rust in het dagelijks leven en Yang is de haast.

 

Een beetje van dit, een beetje van dat
Soms heb je een beetje (te) veel van het ene, dan weer (te) weinig. Zo vertellen de zwarte stip in het wit en de witte stip in het zwart, dat iets nooit helemaal Yin en nooit helemaal Yang is (op een zonnige dag is bijvoorbeeld ook altijd wel ergens schaduw te vinden). Ze hebben elkaar nodig om in balans te zijn en zo werkt dat ook in je lichaam om gezond te kunnen functioneren. Een goede samenwerking tussen Yin en Yang is dus wat je nodig hebt.

 

Energie en balans

 

Alles is energie, zowel om je heen als ín jou. Zijn je Yin en Yang energie uit balans, dan is je energievoorraad en energiestroom niet optimaal. Houdt dit voor langere tijd aan, dan kan dat voor lichamelijke, geestelijke en/of emotionele problemen zorgen.

Werken met het lichaam
Een effectieve manier om aan een goede harmonie te werken, is door gebruik te maken van je lichaam en hierbij aandacht te besteden aan zowel Yin als Yang bezigheden. Zowel wandelen als hardlopen bijvoorbeeld. Alles om je lichamelijke conditie, gedachten en gevoelens in een prettige, evenwichtige flow te brengen. Vertaald naar yoga…

 

Enkele alledaagse begrippen, ingedeeld in Yin en Yang:

YinYang
VrouwelijkMannelijk
Maan, donkerZon, licht
WinterZomer
Bindweefsel, bottenSpieren
Statisch, rustig, stilDynamisch, druk, beweging
LinksRechts
OudJong
OvergaveControle