Natuur

Geen betere plek voor ontladen en opladen, dan in de natuur. De perfecte plek om te voelen, dat alles in je en om je heen uit energie bestaat. Een uitgelezen plek om te leren observeren en accepteren. Om letterlijk en figuurlijk te ervaren dat na regen ook weer zonneschijn komt.

 

“Enjoy the little things in life,
cause one day you’ll look back and realize,
they were the big things!”

 

Bewustzijnstraining

 

Mindfulness is de westerse omschrijving van een bewustzijnstraining, waarbij veelal gebruik wordt gemaakt van een bodyscan, liggend of zittend, waarbij je langzaam delen van je lichaam nagaat. Maar wat als je je daar (nog) niet aan kunt/wilt overgeven? Je er kriegelig van wordt? Is mindfulness dan niet voor jou weggelegd? Natuurlijk wel!

Al duizenden jaren oud
In oosterse culturen is bewustzijnstraining al duizenden jaren oud en is het gewoon onderdeel van het dagelijks leven. Het komt op verschillende manieren tot uiting: via verschillende bewegingsvormen, meditaties of door je bijvoorbeeld te richten op de natuur. Dit laatste doen we binnen de NBSR training.

Natuur in Ruige Riet Amsterdam

 

Nature Based Stress Reduction (NBSR)

 

Mindfulness en counseling in de natuur, dat is waar NBSR uit bestaat. De mens maakt zelf ook deel uit van de natuur, wat maakt dat de training heel natuurlijk, ongedwongen, aanvoelt. Observaties buiten jou worden bewust en onbewust afgewisseld met observaties binnen jou.

 • Wat doet dat met je?
 • Hoe kun je het vertalen naar het dagelijks leven waarin jij je problemen ervaart?

 

Je werkt van buiten naar binnen.

 

Sperwer grijpt en eet spreeuw

 

Stap voor stap dichter bij jezelf.

 

 • Bewustzijn
  Stilstaan en lopen. Met aandacht kijken en berusten in wat de natuur laat zien, kan bijzondere inzichten/vaste patronen in jou en jouw dagelijkse doen en laten geven.
 • Accepteren
  Door de natuur te accepteren zoals ze is – van regen tot zonneschijn – kun je ook jezelf en jouw situatie gaan accepteren.
 • Vertrouwen
  Het is zoals het is (die boom staat nu eenmaal scheef). Het komt zoals het komt en gaat zoals het gaat. Aan sommige dingen kun je nu eenmaal niets veranderen. En ondertussen gaat het leven (de wandeling) gewoon door. Dat geeft vertrouwen. Stap voor stap valt alles op z’n plek en kom je steeds wat dichter bij jezelf.

 

Je moet dus wel eerst
‘van binnen naar buiten’,
dus… ga je mee?